Psycholoog Siebrecht Vanhooren

‘Deze kantelperiode heeft ook iets te brengen’

Sommige gebeurtenissen confronteren ons met onze diepste angsten. Stop die niet weg, zegt de Vlaamse psychotherapeut en onderzoeker Siebrecht Vanhooren. ‘Zie ze als uitnodiging om diepgaande vragen te stellen.’ ‘Openstaan voor wat het leven ons brengt, daar zijn we verschrikkelijk slecht in,’ zegt existentieel psycholoog Siebrecht Vanhooren. Volgens hem komt dat door de illusie van controle over ons bestaan: we beseffen liever niet hoe fragiel ons geluk en welzijn eigenlijk …

Lees meer

Forensisch psycholoog Corine de Ruiter

‘Bij bijna 50 procent van de conflictscheidingen was er al eerder partnergeweld’

Bij conflictscheidingen wordt bemiddeling nog altijd gezien als dé oplossing. Daarbij wordt voorbijgegaan aan partnergeweld dat misschien al veel langer bestaat. Alleen met feitenonderzoek kun je dit boven tafel krijgen, vindt hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter.  ‘Bij een conflictscheiding zit het vaak anders in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt,’ zegt Corine de Ruiter. Al ruim tien jaar doet ze onderzoek naar conflictscheidingen. Naar schatting ontaardt 15 tot …

Lees meer

Verder leven na een zelfdoding

Wat als je liefste eruit stapt?

Twee jaar geleden pleegde de man van Ditty Eimers zelfmoord. In haar buurtje in Utrecht bleek hij lang niet de enige. Er werd alleen niet over gepraat. Eimers ging op onderzoek uit. ‘Hoe moet ik dit doen?’ ‘Hoe kan ik dit aan onze kinderen vertellen?’ Die vragen razen door mijn hoofd, in de taxi op weg van Egmond aan Zee naar Utrecht. Het is zondagavond 1 maart 2015, een uur …

Lees meer

Psychiater Bessel van der Kolk

‘Trauma’s laten in het lichaam diepe sporen na’

Praten met getraumatiseerde kinderen? ‘Ja, maar leer ze eerst hoe ze hun lichaam kunnen kalmeren’, zegt de Nederlands-Amerikaanse psychiater en trauma-expert Bessel van der Kolk. Hij vindt het onbegrijpelijk dat aanraking, beweging en verbeeldingskracht uit de meeste therapieën zijn verbannen. ‘Het zijn precies die elementen die getraumatiseerde kinderen en volwassenen helpen om zich weer veilig te voelen.’ Acht jaar geleden verscheen zijn toonaangevende, wereldwijde bestseller The body keeps the score. …

Lees meer

Hoogleraar anti-sociaal gedrag Arno van Dam

“Geef ook plegers van huiselijk geweld aandacht”

“Plegers van huiselijk geweld worden door hulpverleners te vaak gezien als enge, psychopathische mannen. Daardoor laten ze kansen liggen om het geweld te verminderen”, zegt dr. Arno van Dam. Hij is hoogleraar anti-sociaal gedrag aan de Universiteit van Tilburg en werkt als behandelaar en hoofd onderzoek van GGZ Westelijk Noord-Brabant al ruim twintig jaar met mannen met agressieproblemen. Mannelijke plegers van huiselijk geweld staan volgens u met 3-0 achter, als …

Lees meer

Op zoek naar bijstandfraude

‘Heeft u hier vannacht geslapen?’

Posten voor de deur, bestandskoppeling, internetonderzoek: de sociale dienst zit bijstandsfraudeurs steeds dichter op de huid. Op stap met opsporingsambtenaren van de Utrechtse sociale dienst. ‘We komen nog steeds graag bij de mensen thuis’, zegt Hans, senior handhavingspecialist bij de sociale dienst in Utrecht. Om acht uur ’s ochtends staat hij met zijn collega Joma voor de deur van een flatgebouw. Ze proberen de ene na de andere bel op …

Lees meer

De dierenvoedselbank

Het dier als laatste strohalm

Meer dan de helft van de mensen die onder de armoedegrens leven heeft een of meer huisdieren. In steeds meer plaatsen kunnen zij terecht bij een dierenvoedselbank. ‘Zonder mijn honden had ik het nooit gered.’ Woensdagochtend tien uur. Als vrijwilliger Peter de dierenvoedselbank opent, staan er voor het hek al zo’n vijftien klanten te wachten. Allemaal vrouwen, de meesten van middelbare leeftijd. Op een drafje lopen ze over de binnenplaats …

Lees meer

Arbeidspsycholoog Jessica de Bloom

‘Thuis werken we harder’

Dat we veel thuis werken, maakt het lastiger om in datzelfde huis te ontspannen. Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom verdiept zich al jaren in werk en vrije tijd. Haar onderzoek is nu relevanter dan ooit. Welk werk blijven we in de toekomst thuis doen? En hoe halen we het beste uit een thuisvakantie? Jessica de Bloom kan zich voorstellen dat veel mensen moe en gestrest zijn na een half …

Lees meer

Rondetafelgesprek Nationaal Rapporteurs Mensenhandel

‘We drukken alle partijen met de neus op de feiten’

Voor de eerste Nationaal Rapporteur, aangesteld in 2000, lag de focus nog op mensenhandel, later werd ‘en seksueel geweld tegen kinderen’ aan de functienaam toegevoegd. Welke ontwikkelingen maakten dat nodig? En wat werd er de afgelopen decennia bereikt? Een uniek gesprek met de drie opeenvolgende Nationaal Rapporteurs. Toen Dien Korvinus eind 1999 de vraag kreeg of ze de eerste Nationaal Rapporteur Mensenhandel wilde worden, aarzelde ze even. Was het niet …

Lees meer

Psycholoog Iva Bicanic

Kindermisbruik: “Het is niet jouw schuld”

Kindermisbruik komt voor in alle milieus en vaak merken ouders er niets van, zegt klinisch psycholoog Iva Bicanic. ‘Juist als jullie een goede band hebben, wil je kind jou beschermen.’ ‘Kindermisbruik is een rotding. Zo gemeen, zo vernietigend.’ Klinisch psycholoog Iva Bicanic zegt het uit de grond van haar hart, maar haar toon is monter. Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld en van het Landelijk Psychotraumacentrum in het …

Lees meer

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Contact