Ga ik wel of niet? Het baarmoederhalskankeronderzoek met die nare, ijskoude eendenbek laat ik liever aan me voorbijgaan. Ik ga toch maar wel, denk ik iedere keer. Want stel dat er later iets ernstigs gevonden wordt, wat ik door die screening had kunnen voorkomen? Ik ben niet de enige die opziet tegen het onderzoek. Veertig procent van de vrouwen geeft geen gehoor aan de oproep voor de baarmoederhalskankerscreening. Volgens het RIVM doen zich in die groep jaarlijks honderden sterfgevallen voor, die bij vroegtijdig onderzoek mogelijk voorkomen hadden kunnen worden.
Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op succesvolle behandeling. Maar niet iedereen heeft evenveel kans op baarmoederhalskanker. “Vrouwen met een heel laag risico moet je niet onnodig belasten met screening” , vertelde hoogleraar biostatische modellering Hans Berkhof me. “Vrouwen met een hoog risico moet je juist extra in de gaten houden.”
Hij doet al jaren onderzoek om beter te kunnen voorspellen welke vrouwen het meeste risico lopen. Die voorspellingen worden steeds preciezer. Een grote groep vrouwen hoeft binnenkort waarschijnlijk nog maar eens in de tien jaar getest te worden. Berkhof: “Zo blijft er meer geld over om vrouwen met een verhoogd risico gerichter voor te lichten over het belang van screening.”
Overigens: sinds een tijdje hoef je voor het uitstrijkje niet meer per se naar de huisarts. Je kunt het ook zelf thuis doen, zonder eendenbek, met een soort lange wattenstaaf.