Werken onder je niveau: wie ook maar een beetje ambitie heeft, wordt er ongelukkig van. Hoe vind je een baan die past bij je talenten en ambitie?

De Russische Elena Lommers-Ovsiannikova (28) kwam met een internationaal erkende master psychologie en een bachelor rechten naar Nederland. Ze behaalde ook een Nederlandse bul als arbeids- en organisatiepsycholoog. Een half jaar later stond ze als zaalmedewerker in een casino. “Van werkloos thuis zitten en afwijzingen incasseren werd ik depressief.”

Beter werken onder je niveau, dan duimen draaien, zegt ze monter. Als je maar niet te lang blijft hangen. Dat is ook nergens voor nodig. Zeker niet nu  het economisch weer goed gaat. Lommers vond na een half jaar een baan als projectleider bij Div, een landelijk netwerk voor diversiteitmanagement. Via haar grote hobby: salsadansen. “De programmadirecteur van Div zat bij mij in de cursus. Hij nodigde me uit voor een netwerkdag, waar ik kon laten zien wat ik professioneel in huis had.”

Een baan vinden via de dansvloer: dat is geen dom toeval, zegt Lommers. “Ik maakte zo goed mogelijk gebruik van allerlei contacten, zowel op het werk als in de privésfeer. Ik had een coach genomen en solliciteerde heel actief. Ook werd ik lid van de beroepsvereniging van psychologen. Zo kon ik congressen op mijn vakgebied bezoeken en in contact komen met toekomstige collega’s. Overal bazuinde ik rond dat ik een andere baan zocht.”

Naast haar werk bij Div begeleidt Lommers nu zelf immigranten die hogerop willen. “Vertel je baas direct dat je door wilt groeien”, adviseert ze hen.  “Bij sommige bedrijven is het: eens een secretaresse, altijd een secretaresse. Maar er zijn voldoende andere organisaties die mensen met ambitie wel waarderen. ” Lommers: “Zijn er interne vacatures op jouw niveau?Aarzel niet en solliciteer.”

Scholing

Wie hogerop wil doet er verstandig aan uitgebreid de kansen bij de huidige werkgever te analyseren. Welke mensen doen het werk wat jij graag zou willen doen? Vraag of je een ochtend mee mag lopen. Zo kom je erachter wat het werk precies inhoudt. Soms krijg je te horen waar vacatures op komst zijn.  Vervolgens is het zaak de juiste leidinggevende duidelijk te maken wat je wilt en kan. “Allochtonen moeten zich vaak harder bewijzen”, weet Lommers. “Maar stel je alsjeblieft niet als slachtoffer op.” Met de welbekende riedel van ‘mijn talent wordt niet benut in deze organisatie’ kom je niet ver. Je energie kun je beter steken in uitzoeken waar je kwaliteiten liggen en waar je warm voor loopt.

Scholing kan ook helpen. Lommers:  “Veel bedrijven hebben een budget voor interne scholing. Wacht niet af tot je baas een cursus  aanbiedt, maar kom met een goed onderbouwd voorstel.” Lukt het niet? Investeer dan zelf in een cursus of een coach, adviseert ze. Je kunt bijvoorbeeld een training volgen om jezelf te profileren. Dat helpt om tijdens sollicitatiegesprekken beter voor de dag te komen.

Want ondertussen blijf je natuurlijk solliciteren op interessante functies bij andere werkgevers. In je cv kun je relevante onderdelen van je huidige werk opnemen. Zorg dat je zo goed mogelijk bent geïnformeerd over het bedrijf  waar je solliciteert. Je hebt niet de juiste werkervaring, dus je moet iets extra’s laten zien. Lommers: “Sluit je aan bij een studievereniging of ga vrijwilligerswerk doen. Zo kun je extra ervaring opdoen en bouwen aan je netwerk.”  Gebruik maken van je netwerk is het belangrijkst, vindt ze. Maar detachering of interimklussen kunnen ook een opstap zijn. Vergeet de werving- en selectiebureaus niet. Die doen vaak meer dan kandidaten bij vacatures zoeken. Een bureau als Coloured People geeft trainingen netwerken en arrangeert oriëntatiegesprekken in bedrijven. Je moet er soms wel wat voor over hebben om de baan van je dromen te vinden. Salaris inleveren bijvoorbeeld. Maar wat is nou belangrijker: dat grote huis of die leuke baan?

Ditty Eimers

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken? Dat kan!

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Contact