Villa Begonia

Play Video

Dun gezaaid

Woonvormen waarin je aangenaam oud kunt worden, zijn nog dun gezaaid. Maar ze bestáán.

In allerlei variaties: een beschut hofje in hartje stad, een betaalbaar all-inclusive pension, een kant en klare mantelzorgwoning bij de kinderen in de tuin, een Thuishuis voor wie bang is te vereenzamen.

… maar het kan!

Hoe wil ik wonen als ik straks ouder ben? Die vraag was het uitgangspunt van Villa Begonia: een multimediaal project dat ik samen met ontwerper Piet van Os opzette. We bezochten mensen tussen zestig en honderd jaar, die wonen zoals ze zelf het liefste willen.

Door hun verhalen vast te leggen en te verspreiden, wilden we vijftigers en zestigers inspireren om na te denken over hoe ze later zelf willen wonen. Zodat ze straks niet voor voldongen feiten staan.

Uniek inkijkje

Ons boek Villa Begonia (2015; ontwerp Piet van Os, research en tekst Ditty Eimers) laat zien dat je de derde levensfase door kan brengen in een woonvorm die past bij je wensen en (zorg)behoeften.

Villa Begonia geeft niet alleen een uniek inkijkje in de groeiende variatie aan woonvormen voor ouderen.  Het is ook een medicijn tegen verlammende zwartgalligheid over de oude dag.

Play Video
Play Video
Play Video

“Als je 65 bent, heb je gemiddeld nog 20 jaar te gaan, waarvan 14 zonder beperkingen. Welke dromen en ambities heb je en waar wil je wonen? Dit boek biedt inspirerende voorbeelden voor 50-plussers die vooruit durven te kijken.”

“Villa Begonia gaat over ouderen die niets moeten hebben van hardnekkige vooroordelen en betutteling in zorg en wonen. Om vrolijk van te worden.”

“Villa Begonia is een prachtig boek met inspirerende portretten over wonen.”

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Contact