Opvoeden Samen Aanpakken

‘Opvoeden Samen Aanpakken’ is een tentoonstelling over universele, herkenbare opvoedkwesties. Op ieder paneel presenteert een gezin zich met foto’s en prikkelende teksten over een bepaald aspect van de opvoeding. De foto’s zijn van echte gezinnen, met verschillende culturele achtergronden. Ook de teksten zijn echt: door de gezinsleden zelf uitgesproken.

Voor deze tentoonstelling maakte Mieke Schlaman de foto’s. Ditty Eimers deed de research, nam de interviews af en maakte de teksten voor de panelen. Karin Eeken tekende voor de vormgeving. Eimers, Schlaman en Eeken maakten ook een serie informatiekranten bij de tentoonstelling

Stichting Mooi

Deze Haagse stichting Mooi was een van de initiatiefnemers van het project Opvoeden Samen Aanpakken. In 2009 en 2010 reisde de tentoonstelling door Haagse wijken.

Het project was zo’n succes dat Stichting Mooi besloot om samen met Radar Advies de tentoonstelling met de bijbehorende methodiek landelijk te verspreiden, met subsidie van ZonMW.

Prikkelend

Doel van Opvoeden Samen aanpakken was om ouders te prikkelen om met elkaar in gesprek te gaan over wat zij belangrijke waarden vinden in de opvoeding.

Wat gaat gemakkelijk? Waar zijn ze onzeker over? “De tentoonstelling ademt praktijk, echte situaties, werkelijke dilemma’s waar mensen mee worstelen. Dit maakt dat het gesprek makkelijk op gang komt.” (Stichting MOOI en Radar Advies, 2011).

In Nederland en België

De tentoonstelling is afgelopen jaren in tientallen gemeentes te zien geweest, tot in België aan toe.

Al met al zijn er meer dan honderd bijeenkomsten rondom de tentoonstelling gerealiseerd.

Bijzonder is dat zowel autochtone als allochtone ouders zich uitgenodigd voelden om mee te praten.

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.

Contact