Leesclub van Alles

Vijf sterren voor ‘Knokken voor je boeken’

Deze week verscheen een mooie recensie van “Knokken voor je boeken”, met maar liefst vijf sterren (!) in de Leesclub van Alles / Bazarow Magazine. Een paar fragmenten uit de recensie:

“Er zullen waarschijnlijk veel boeken zijn die gaan over mensen die een leeshandicap hebben. (…) En nu is er een boek dat gewoon iedereen zelf aan het woord laat. Wij als lezers mogen een kijkje nemen in de wereld van deze tweeëntwintig mensen. En proberen in te voelen wat al deze mensen ons vertellen. Dat heeft journaliste Ditty Eimers gedaan.

In Knokken voor je boeken laat Eimers mensen die door een beperking écht moeten knokken voor boeken, hun verhaal vertellen. (…) Voor Ria Dijkhuizen die een vorm van afasie heeft na een beroerte, werd de wereld heel klein, ‘Alsof ik een Chinese Krant voor me had.’ (…) Masterstudente Kristina is blind. ‘Boeken helpen me ontdekken hoe de wereld eruitziet.’ Karla is dyslectisch: ‘De wereld van de verbeelding is een mooie plek om te vertoeven.’ (…) Hoe mooi is het dat er mensen zijn die zich inzetten een leeshandicap om te zetten in het idee dat iedereen toegang moet krijgen tot lezen. (…) Wat ook voelbaar is bij het lezen van de persoonlijke verhalen is het feit dat mensen met lezen ook hun zelfstandigheid willen koesteren. Zoals Leo Dijk opmerkt over het uitzoeken van een boek: “Misschien is het rotzooi, maar dat mag ik toch zelf wel bepalen?” (…)

Wij als lezers mogen een kijkje nemen in de wereld van deze tweeëntwintig mensen. Gewone verhalen van mensen die heel graag lezen. (…)  Eigenlijk zo heel gewoon, of toch ook weer niet. Dat maakt dit tot een bijzonder boek. Begin eens met de inhoudsopgave. Je nieuwsgierigheid wordt opgewekt door al hun uitspraken. En iedereen uit dit boek zal er trots op zijn dat zijn of haar verhaal gelezen wordt. Terecht.”

Waardeer je mijn journalistieke werk?

Doneer en help de onafhankelijke journalistiek.

Contact

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard en wil je jouw waardering laten blijken?

Dat kan! Door een bijdrage help je me om dit soort artikelen te blijven schrijven.