Internationaal

De Chinezen komen!

Internationale Samenwerking, september 2009

De Surinaamse regering doet graag zaken met China. De bevolking van het Marowijnegebied in Oost-Suriname, waar een Chinese investeerder een grote palmolieplantage mag vestigen, ziet de Chinezen liever gaan dan komen. "Ze komen ons bos kaal kappen."

 

Spraakmakend statisticus Lomborg maakt prioriteitenlijst voor hulp

Internationale Samenwerking, oktober 2004

“We kunnen aids en malaria wel degelijk de kop indrukken”

Na het milieudebat wil de invloedrijke Deense statisticus Bjørn Lomborg ook het ontwikkelingsdebat opschudden. Hoog tijd om een kosten-batenanalyse toe te passen op de hulp. “Goed doen hoeft niet duur te zijn. Als je maar de juiste keuzes maakt.”

   

Beter boeren met vrijhandel

Internationale Samenwerking, september 2005

Landbouw is het moeilijkste maar ook meest cruciale onderwerp op de top van Wereldhandelsorganisatie (WTO) die komende maand in Hong Kong plaatsvindt. Ontwikkelingslanden verwachten dat de Europese Unie en de Verenigde Staten de Landbouwsubsidies afbouwen en hun markten openen.

 

Kleine zelfstandigen in ontwikkelingshulp

onzeWereld, juli 2004

In plaats van hun chequeboek te trekken, zetten steeds meer mensen hun eigen ontwikkelingsproject op. Wie durft nog te beweren dat ontwikkelingshulp uit is?

   

Nederland langs de meetlat

onzeWereld, augustus 2002

Stel dat Nederland een ontwikkelingsland was. Wat zouden buitenlandse deskundigen dan van ons vinden? Vijf onderzoekers uit Zuid-Afrika, Benin, India, Bhutan en Costa Rica over Nederland.