Info/bio

Ditty Eimers

Ditty Eimers (Utrecht, 1961) is oorspronkelijk opgeleid als historicus. In 1987 studeerde ze af aan het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Utrecht. In 2000 verruilde ze haar baan als Adviseur Arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten voor de journalistiek. Ze volgde een postdoctorale opleiding onderzoeks- en internetjournalistiek in Rotterdam en werkte een jaar als redacteur van het Teleac radiogramma Tema. Daarna koos ze voor de schrijvende journalistiek, als zelfstandig journalist. Journalistiek vindt ze nog steeds het mooiste vak van de wereld: ongegeneerd je nieuwsgierigheid achterna. 

Ze is een vlotte researcher, die graag ingewikkelde onderwerpen aanpakt. Haar meest geliefde genre is het interview. Ze schreef vele tientallen interviews met bekende en onbekende Nederlanders. Een nieuwe liefde is de reportage: "Je niets aantrekken van de actualiteit, erop uittrekken naar plekken waar je normaal nooit zou komen, observeren, vragen stellen, en de resultaten zo sober en mooi mogelijk opschrijven', aldus de meester in het genre, Gerard van Westerloo, bij wie ze recent een masterclass volgde.

Het onderwerp waar ze het liefst over schrijft is gezondheidszorg, met name geestelijke gezondheidszorg. Ook opvoeden en onderwijs hebben haar interesse. In 2008 maakte ze samen met fotografe Mieke Schlaman en vormgeefster Karin Eken de tentoonstelling ‘ Opvoeden in Den Haag'.

Artikelen van haar hand verschijnen (of verschenen) onder andere in: J/M, Psy, Financieele Dagblad/fd Persoonlijk, Plus Magazine, NRC, Vrij Nederland, Trouw, Tijdschrift Kindermishandeling, Internationale Samenwerking onzeWereld, Dif, Marie Claire, Revu, Straatnieuws, Viva, Jeugd en co. Van 2002-2009 was ze vaste medewerker van weekblad Intermediair. 

Ze werkt ook als eindredacteur, onder andere van het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek. Ze is actief in de vereniging voor onderzoeksjournalisten (VVOJ).